Muut palvelut
NEUROPSYKIATRINEN VALMENNUS JA TUKIPALVELUT
Neuropsykiatrinen valmennus on suunnitelmallista, tavoitteellista ja mielellään riittävän taajaan tapahtuvaa vuorovaikutus- ja valmennustyötä nepsy-valmentajan ja asiakkaan sekä tarvittaessa myös asiakkaan lähiverkoston kanssa. Nepsy-valmennus pyrkii järkeistämään asiakkaan arjen toimintoja niin, että asiakkaan elämänhallinta ja toimintakyky paranee.
Nepsy-valmennus ja tukipalvelut tarjoaa tukea mm.:
- tunnetaitojen ja toimivan vuorovaikutuksen sekä itsesäätelyn vahvistamisessa
- toiminnanohjauksessa
- itsenäistymisessä sekä koulutus- ja urasuunnitelmien selkiyttämisessä
- myönteiset elämänpolun löytämiseen ja tavoitteisiin pääsemisessä
- negatiivisista ajatusmalleista ja alisuoriutumisesta eroon pääsemisessä
- omien vahvuuksien huomaamisessa ja ymmärtämisessä
- uusien oppimistapojen ja -mallien harjoittelemiseen ja kehittämiseen
Neuropsykiatrisen valmentajan asiakkaana voi olla henkilö, jolla on esim. ADHD, autismin kirjo/asperger, tourette-oireyhtymä tai erilaisia oppimis- ja elämänhallintaongelmia.
Nepsy-valmentaja tukee aktiivisesti tavoitteiden saavuttamista, antaa palautetta suoriutumisesta ja kannustaa uusien toimintatapojen löytämisessä. Käytettäessä Nepsy-valmennusta lapsille ja nuorille olennainen osa valmennusta on lapsen tai nuoren vanhempien tukeminen ja ohjaaminen.
Neuropsykiatrista valmennusta voidaan toteuttaa osana tukihenkilötyötä tai omana palvelunaan.
Valmennus voi kestää muutamasta kerrasta noin kymmeneen kertaan tai pidempiaikaisena tukipalveluna jopa vuosien mittaisena tukena lapsen tai nuoren kasvulle ja kehitykselle.
AMMATILLINEN TUKIHENKILÖTOIMINTA
Kullakin lapsella on omat yksilölliset tarpeensa ja ratkaisut löydetään yhdessä dialogisesti ja toiminnan kautta. Hyvä yhteistyösuhde lapsen huoltajan kanssa on tärkeää.
Tärkeintä on kyky ja taito luoda ja ylläpitää luottamuksellista yhteistyösuhdetta tuettavaan lapseen/nuoreen. Luottamuksellisen yhteistyösuhteen luominen ja ylläpitäminen heijastuu laajempiin systeemeihin, esimerkiksi yhteistyökumppaneihin. Tavoitteena on yhdessä työskennellä kohti muutosta ymmärtäen sen, että lapsen/nuoren kasvu on prosessi, jossa monet asiat yhdistyvät ja muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.
Tukihenkilötoiminnan tavoitteita voi olla esim:
Sosiaalisten taitojen harjoitteleminen
Keskusteluapu
Syrjäytymisen ehkäiseminen
Laitossijoituksen ennaltaehkäiseminen
Harrastustoiminnassa tukeminen